Wat kun je doen bij een ongeval?

Als je een ongeluk ziet gebeuren of ziet dat iemand onwel wordt, kun je het slachtoffer meteen helpen. Op deze pagina lees je hoe.

Als je een slachtoffer helpt is het volgende belangrijk:

  • Laat het slachtoffer niets drinken of eten. 
  • Verwijder niet zomaar de helm bij motor- of scooterrijders. 
  • Laat het slachtoffer zoveel mogelijk liggen.

Vervolgens zijn dit de vijf stappen die je moet doorlopen als je eerste hulp verleent. Hieronder leggen we ze verder uit.  

  1. Zorg allereerst voor je eigen veiligheid en die van het slachtoffer.
  2. Probeer te achterhalen wat er is gebeurd.
  3. Stel het slachtoffer gerust en voorkom extra letsel.
  4. Bel 112 als de situatie levensbedreigend is. .
  5. Luister goed naar de centralist die je aan de telefoon hebt. Die vertelt je hoe je verder kunt helpen. 

Als je getuige bent van een ongeval, zorg dan allereerst voor een veilige situatie. Denk hierbij eerst aan je eigen veiligheid. Trek bijvoorbeeld een reflecterend hesje aan als je deze bij je hebt. Let ook op de veiligheid van omstanders en de veiligheid van het slachtoffer. Loop bijvoorbeeld niet zomaar de weg op om hulp te bieden bij een verkeersongeval. Probeer aankomend verkeer te waarschuwen. Vraag andere omstanders om je hierbij te helpen.

Is iemand tijdens het klussen gewond raakt, zet dan machines uit. Je kunt ook een slachtoffer tegenkomen dat misschien in aanraking is geweest met gevaarlijke stoffen. Pas dan op dat je zelf niet ook in aanraking komt met deze stof. Is er sprake van brand, let er dan op dat je zelf geen brandwonden oploopt. 

Soms zorgen de omstandigheden ervoor dat je niet kunt helpen. Dat kan moeilijk zijn. Onthoud dat je helemaal geen hulp kunt verlenen als je zelf slachtoffer wordt.

Door te vragen naar wat er is gebeurd, kun je beter zorgen voor een veilige situatie. Als je met deze informatie 112 belt, kunnen zij passende hulp sturen. De centralist bepaalt met jouw informatie bijvoorbeeld of er een ambulance komt of misschien zelfs een traumahelikopter. Op basis van je informatie kunnen ook brandweer en politie komen helpen. Misschien is er wel geen ambulance nodig is en moet de patiënt naar een huisarts.

Blijf als het kan bij het slachtoffer. Alleen als je de enige bent en weg moet om hulp te halen, mag je het slachtoffer alleen laten. Zeg dan tegen het slachtoffer dat je hulp gaat halen en daarna terugkomt. Probeer omstanders, passanten en buren te waarschuwen.
Voorkom extra letsel door het slachtoffer zo min mogelijk te verplaatsen. Verwijder bij motorrijders en scooterrijders niet zomaar de helm. Probeer het slachtoffer wel te beschermen tegen de brandende zon, regen, wind en kou. Dit kan met een jas, deken, paralu of andere middelen in de buurt. Vraag andere mensen om te helpen.

Met 112 schakel je professionele hulp in. Dit kan de ambulance zijn, maar ook brandweer of politie. Als je als eerste bij een slachtoffer bent en er komen meer omstanders naar je toe, laat deze dan 112 bellen. Zorg ervoor dat de beller tijdens of na het bellen komt vertellen dat er hulp onderweg is. Je blijft bij het slachtoffer en je kan hulp (blijven) bieden. Luister naar instructies van de centralist. Zorg dat hulpdiensten bij het slachtoffer kunnen komen.

Door alle voorgaande stappen heb je het slachtoffer al goed geholpen. Soms is het nodig dat je meer doet. De meldkamercentralist legt uit wat je kunt doen en helpt je hiermee.

De volgende levensreddende handelingen kun je uitvoeren:

  • Is het slachtoffer bij bewustzijn en ademt hij nog? Nee? Begin dan met reanimeren. Klik hier voor een instructie over een reanimatie. 
  • Heeft het slachtoffer een grote bloeding? Druk dan de wond af met een schone theedoek of handdoek. 
  • Heeft het slachtoffer brandwonden? Probeer de brandwonden te koelen met lauw, zachtstromend water. Doe dit tot er professionele hulp is. 
  • Is er sprake van vergiftiging? Probeer dan uit te zoeken om welke stof het gaat.